Hvilken type minimalist er du?

Det finnes mange typer minimalister, og folk ønsker å bli det av forskjellige årsaker. De som adapterer livsstilen har ofte et mål eller et ønske bak hvorfor de vil leve på denne måten. Det samme gjelder veganere, men det får bli et annet innlegg.

Her er en liste over forskjellige typer minimalister som finnes der ute, og deres kjennetegn. Hvis du selv lever minimalistisk, eller jobber med å adaptere dette inn i din hverdag, er jeg sikker på at du vil finne en type å indentifisere deg med her.

Personlig føler jeg meg igjen i de fleste av disse, men lener mer mot en av dem.

ØKONOMISK MINIMALIST

En økonomisk minimalist kjøper mindre for å spare penger. Dette er de som ofte har et økonomisk mål de ønsker å oppnå, enten det er å spare penger til en dyr ting/tur/greie eller å betale ned gjeld eller bli økonomisk uavhengig. Mange som starter sin minimalistiske livsstil oppdager raskt at man kan spare mye penger på å la være å kjøpe nye klær, ikke innrede leiligheten på ny hver årstid eller ha total shoppestopp. Podcasten Pengesnakk omtaler minimalisme og shoppestopp som en ideell måte å spare penger på for å oppnå sine egne økonomiske mål.

NOMADISK MINIMALIST

Også kalt Backpackere! Dette er den type minimalister som reiser mye og får plass til alt de eier i en sekk eller koffert eller van. For folk som lever et #vanlife, #tentlife eller #backpackerlife, er minimalisme et effektivt redskap for å bli kvitt alt unødvendig bagasje som ikke er praktisk på tur. Dette er eventyrerne som verdsetter opplevelser fremfor materalistiske ting, og drar ikke med seg mer enn de trenger.

BÆREKRAFTIG MINIMALIST

Den grønne minimalisten, som gjør det for miljøet. Her har du miljøaktivisten som ønsker å løsrive seg fra forbrukersamfunnet for å spare naturressurser. Her er målet å leve så klimavennlig og bærekraftig som mulig, også i form av gjenbruk og shoppestopp. Mange starter som miljøentusiaster og siger sakte men sikkert inn i andre livvstiler som minimalisme og veganisme, da både overforbruk og overproduksjon av naturressurser og dyr er svært klimaskadelig.

Mange av disse lever også ZeroWaste eller LowWaste, også kalt LowImpactMovement. Her finnes en regel som heter Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle, som oppfordrer til å forbruke mindre og smartere. Mange i denne kategorien prioriterer å invistere i ka

EKSTREM MINIMALIST

Denne er nesten litt selvforklarende, og overlapper litt med den nomadiske minimalisten. Her gjelder det å eie kun det mest nødvendige, og redusere eiendelene sine til det aller mest minimale. Dette er de menneskene som verdsetter å leve med så lite som mulig. Ofte kan den ekstreme minimalisten utfordre segselv på hvor lite de egentlig kan klare å leve med. De fleste som lever som dette er alene eller single. De verdenskjente TheMinimalists er eksempler på denne livsstilen.

ESTETISK MINIMALIST

Her handler det om hva som ser bra ut, i motsetning til de fleste andre kategoriene vi har gått gjennom. Den estetiske minimalisten er ofte opptatt av å ha det ryddig og rent rundt seg, med enkle farger og mønstre. Her handler det om skjønnheten i det enkle. Mange av disse er opptatt av interiør, moderne design og kunst. Den nordiske interiørstilen er også sterkt preget av denne type minimalisme. Mange estetiske minimalister har en del flere ting enn en ekstrem minimalist, men holder det ofte såpass ryddig og rent at de to lett kan ligne på hverandre. Da en ekstrem minimalist ikke har så mange ting, har en estetisk minimalist flere, men holder det ryddig og ute av synet.

PRAKTISK MINIMSLIST

En praktisk minimalist tenker først «hvordan kan minimalisme gjøre livet mitt enklere?». For noen er det kanskje lettere å kle på seg om morgenen om man ikke eier så mange klær, eller har et stort utvalg. Ulikt den ekstreme minimalisten eller nomade minimalisten, har en praktisk minimalist ofte flere ting i hjemmet sitt enn de andre. En praktisk minimalist verdsetter å ha ting de faktisk bruker, og ting de liker å ha. Som KonMari metoden har lært oss: «does this spark joy?» , er noe en praktisk minimalist vil stille seg ofte. Målet bak denne minimalisttypen er å gjøre livet enklere, ryddigere og mer praktisk.

GRADVIS MINIMALIST

Denne typen minimalist blir det ikke over natta, men heller over år. Her er målet å sakte men sikkert eliminere flere og flere ubrukelige ting som bare lager rot, og få det mer ryddig as he or she goes. Dette kan gjelde både materalistiske ting, men også tid og «mentalt rot». En gradivis minimalist søker aktivt etter et enklere og ryddigere liv, uten behovet for å kvitte seg med alt på en gang. Å sakte redusere, og kjøpe mindre over tid er den beste måten å gå frem for en gradivis minimalist.

Kjenner du deg igjen i noen av disse minimalisttypene? Eller er du inspirert til å leve mer minimalistisk selv? Les mitt inlegg om 30 dagers utfordringen #minsgame, og anbefalinger til minimalist-inspo dokumentarer HER eller innlegget mitt som forklarer begrepet minimalisme HER. Jeg har også en liste over 73 ting du kan kvitte deg med i dag HER og en liste over ting jeg ikke kjøper lengre HER.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s