Bakhistorie

Hvem er jeg?

Alt jeg kan handler om alt det jeg kan gjøre for at verden skal bli et bedre sted å bo.

Da jeg en dag oppdaget hvor skadelig min egen livsstil var for naturen, miljøet, helsen min, dyrene og klimaet vårt, satte jeg ned foten. Jeg ville ikke lengre bidra til et tankeløst forbrukersamfunn hvor vi kaster for mye, og kjøper for mye, og bruker for mye. Det hele ble ganske overveldende for meg. Vi befinner oss i en global krisesituasjon hvor våre etiske verdier blir satt på prøve.

Jeg ville bare slutte med en gang, og kun velge smartere fremover. Dette gjorde jeg, men innså fort at det ble vanskelig når alt rundt meg var pakket i plast eller slapp ut giftstoffer. Skulle jeg slutte med plastposer på butikken men fremdeles ta fly hjem? Skulle jeg slutte å kjøre bil, men fremdeles kjøpe billig mote fra uetiske fabrikker? Skulle jeg spise fairtrade-sjokolade men også støtte pelsindustrien? Alt ble plutselig kjempevanskelig.

Da skjønte jeg (som den utdannede journalisten jeg er) at jeg måtte gjøre research og få mer kunnskap. Des mer jeg leste og snakket med folk og så dokumentarer, innså jeg at all denne informasjonen måtte nå ut til flere mennesker. Hvis flere folk ser hvor enkelt jeg kan ta bedre valg, så kan de sikkert gjøre det samme?

Jeg er opptatt av miljøet, naturlig mat og dyrevern. Jeg har blitt inspirert avZero Waste bevegelsen (også kalt Low impact movement) og minimalisme. Nå jobber jeg aktivt for å få ett helt grønt, giftfritt og plastfritt hjem. Å leve helt totalt søppelfritt er close to impossible i det samfunnet vi lever i idag. Derfor er det viktig at vi trår varsomt og ett steg om gangen. Rett og slett gjøre alt vi kan.

Hva er Zero Waste?

Tjenesteytende næringer kastet 2,2 millioner tonn avfall i 2015. Det tilsvarer vekten av alle norske personbiler. 46,7% av dette avfallet var restavfall som ikke gjenvinnes eller resirkuleres. Dette utgjør en stor belastning for miljøet. Ved hvert tilfelle av svinn og avfallsproduksjon går ressurser tapt som kunne ha blitt anvendt på en økonomisk og miljømessig måte. Tallene tyder på at det foreligger et overforbruk av ressurser som fører til at det produseres langt mer avfall enn nødvendig. Dersom alle på jorden hadde levd som nordmenn, hadde vi trengt 2,7 jordkloder.
(Teksten er hentet fra ZeroWasteNorge sine nettsider)

Å leve Zero Waste eller Less Waste handler om å produsere mindre søppel som ikke kan resirkuleres. Dette gjelder som regel plast. Flere tror Zero Waste bevegelsen handler om å ikke produsere noe søppel, som er feil. Planen er å resirkulere, gjenvinne, bruke igjen, gi bort, selge eller komposte det søppelet vi ikke tar vare på.

LES MER OM ZERO WASTE HER