RESTEFEST

Ifølge FN kaster vi en tredjedel av maten som produseres, og vi forbrukerne er faktisk blant de verste. I Norge kaster vi 355 000 tonn spiselig mat i året (2015). Forbrukerne står for 61 % av dette. Dette utgjør ca. 42 kg mat som kunne vært spist, per person.

Dette er helt ufattelig.

Her er en liste over hva du kan gjøre med restene dine:

Melk: melk har en upresis holdbarhetsdato som man aldri burde stole på. Benytt deg av Lukt, Se & Smak-rutinen hver gang du skal ha noe melk. Laktosefri melk holder seg også betydelig lengre enn vanlig melk, hvis du ikke er så nøye på om det er med eller uten laktose. Visste du at man kan fryse Melk? En melkekartong kan holde seg i fryseren opptil 3 måneder etter datostemplingen er utløpt. Her er det viktig at du ikke setter melken på benken for å tine, men putter den i kjøleskapet i noen timer før bruk. Du kan også fryse melk og fløte i isbit-brett som kan gå rett i kaffen for å få islatte ❤ eller brukes i supper og sauser. Soyamelk og mandelmelk er utrolig godt, og dyrt. Prøv å unn deg det når du «må» ha, eller lær deg å lage din egen mandelmelk! Sur melk som allerede har begynt å syrne kan brukes til vafler, bakeverk, brød, grøt, havregrøt, pannekaker, kanelsnurrer, surmelkkake<3, lasange og fiskegrateng. Kulturmelk kan brukes opp til 14 dager etter datostemplingen.

Rømme: Dersom en rømme er uåpnet, kan den holde seg opp til 3 måneder i kjøleskapet! Hvis du har åpnet den derimot, er det over hodet ikke farlig dersom den har skilt seg eller skiller seg. Det er bare å røre godt så er den god som ny. Rømme kan brukes helt til den blir blå og får seg frisyre. (dersom du har en tvilsom rømme som du ikke ser tydelige tegn til mugg på, så kan du fyre den i vaffelrøren eller andre bakeverk).

Gamle pepperkaker etter jul: Kan brukes til «tilslørte julepiker» eller god bunn til ostekaken!

Bananas: Bananer skal først og fremst ikke kjøpes grønne. Det er fyfy. Bananer kan brukes til utrolig mye du ikke ante. For eksempel å bleike tennene, visste du det? Men, bananer, i lange baner, er ofte brune dersom de har ligget litt lenge på benken. Myke brune bananer som er helt ødelagte ut, er som regel de beste. De er mye søtere enn grønne bananer! Noen synes det kanskje er litt ekkelt å spise brune og myke bananer, men da kan du for eksempel fryse dem ned og bruke dem i smoothies og NiceCream (det pleier jeg!). Ellers er de gode både i bananpannekaker, muffins, banankaker og bananbrød. Oppskrifter kommer.

Sitron og lime skal ikke oppevares i kjøleskap.

Tacorester: Dersom du ikke er helt gira på taco-lørdag rett etter taco-fredag, men klarte ikke å spise opp maten dagen før, kan du bruke restene til mye. Alle grønnsakene går gjerne til en god salat til frokosten dagen etter. Revet ost og tacokjøtteig(og tacobønner) kan fryses og brukes til nachos senere i uken (dette er også en prima lunsj, hvis du bare adder det sammen med salsa og nachochips i en matboks, 2 min i micro, en dæsj rømme og BAM! beste lunsjen i kantina) Totillas kan også fryses, og brukes til wraps! Dersom du er gira på pizza en dag men ikke orker å lage egen bunn og vente på heving, så kan du bruke tortilla som pizzabunn. Superdigg og kjempeenkelt.

Egg: Aldri stol på datostemplingen på eggene. Ha dem heller i en bolle med kaldt vann, synker den er den god, flyter den er den dårlig, og er den litt bob-bob så klekk det og lukt. Du KJENNER hvis det er råttent. Eggehviter kan faktisk holde seg i kjøleskapet i en hel uke, uten at det går ut over kvaliteten! Dette kan brukes til å lage marengs og lignende. Hvis du har eggehviter i smoothies eller havregrøten din så blir den enda mer fyldig og mer mettende (trust me, det er kjempedigg). Eggeplommer derimot holder i kun ett døgn. Derfor bør disse brukes fort. Du kan bruke de i eggerøre sammen med smør og fløte, eller vispe de sammen med litt sukker og fryse ned.

Brød: Tørt brød kan gå rett i brødristeren, toastjernet eller ovnen. Man kan lage krutonger, arme riddere og bruscetta også. Man kan gi steinhardt brød til fuglene, men pass på å ikke gi dem muggent brød, for da blir de syke og kan dø.

Risengrynsgrøt: Kan brukes til riskrem og lapper og vafler!

Tomater: Myke tomater kan du kaste i en blender eller ta med en stavmixer for å lage tomatsaus eller tomatpuré. Dette kan fryses kjempelenge og brukes i pasta og på pizzaen. Hvis du hiver løk, hvitløk, pepper, salt, sukker, basilikum, oregano og olivenolje oppi så blir det den diggeste pizzasausen!

Slappe grønnsaker: Dette er supert til wok eller supper!

En kommentar om “RESTEFEST

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s