Hva er Zero Waste?
Tjenesteytende næringer kastet 2,2 millioner tonn avfall i 2015. Det tilsvarer vekten av alle norske personbiler. 46,7% av dette avfallet var restavfall som ikke gjenvinnes eller resirkuleres. Dette utgjør en stor belastning for miljøet. Ved hvert tilfelle av svinn og avfallsproduksjon går ressurser tapt som kunne ha blitt anvendt på en økonomisk og miljømessig måte. Tallene tyder på at det foreligger et overforbruk av ressurser som fører til at det produseres langt mer avfall enn nødvendig. Dersom alle på jorden hadde levd som nordmenn, hadde vi trengt 2,7 jordkloder.
(Teksten er hentet fra ZeroWasteNorge sine nettsider)
Å leve Zero Waste eller Less Waste handler om å produsere mindre søppel som ikke kan resirkuleres. Dette gjelder som regel plast. Flere tror Zero Waste bevegelsen handler om å ikke produsere noe søppel, som er feil. Planen er å resirkulere, gjenvinne, bruke igjen, gi bort, selge eller komposte det søppelet vi ikke tar vare på.
For det meste prøver vi å handle mest mulig emballasjefritt, og unngår handleposer. De produktene vi kjøper, prøver vi å kjøpe i papp eller glass eller metall emballasje, som kan gjenvinnes og brukes igjen. Her er et godt eksempel: Jeg elsker fetaost. Kanskje mer enn de fleste. Da kjøper jeg fetaost på store flotte glass, helst når jeg ser de er på tilbud. Etter å ha spist opp all den deilige fetaosten, heller over oljerestene i en karaffel, så det kan brukes til salater. Det store flotte glasset vasker jeg, fjerner etiketten, og setter i skapet. Dagen etter blir dette matboksen til lunsjen min. Eller krukke til nøttene mine. Eller glass til smoothien min. Om og om og om igjen!
Alle trenger ikke leve zero waste, men å ta inspirasjon fra bevegelsen og tilføye til sin egen livsstil, er veldig bra. Man sparer veldig mye penger på å være miljøbevisst. Viktigst av alt er det å ikke dømme andre. Ingen er perfekte, og det er ganske vanskelig å leve godt uten å noen gang handle inn nye varer eller produsere noe som helst søppel. Gjør det du kan, begynn her.
Jeg er svært opptatt av mitt eget miljøavtrykk, og hvordan jeg kan endre hverdagen min til å bli grønnere (Du kan regne ut ditt eget fotavtrykk her for å se hvordan du ligger ann) og i over 1,5 år nå har jeg strevet etter å leve helt søppelfritt. Dette har lært meg så mye. Ikke bare at det krever mye planlegging men også prøving og feiling. Etter en lang stund, mange diskusjoner med andre hærlige miljøentusiaster, faktalesing og egenundervisning, har jeg funnet ut at det beste er å gjøre en blanding av alt. Jeg handler fortsatt plastfritt så ofte jeg over hodet klarer, men det viktigste er kildesorteringen. Jeg kjøper ikke noe jeg ikke trenger, handler aldri nytt av klær og møbler, og prøver å være den beste versjonen av megselv.
Perfeksjonisme kan gå til hodet på folk, men det er så mye viktigere å være konsekvent.
En fin huskeregel er å leve etter de 7 R’ene: Reuse, Reduse, Repair, Recycle, Reject, Refuse, Rot.
Her er noen enkle nybegynnertips for å unngå unødvendig plast:
- totebags eller sekk
- ingen sugerør
- egne poser til grønnsaker i butikken
- matbokser
- Kjøp brukt
- Ha færre ting, sjekk ut minimalisme
- gjenbrukskopp fremfor kaffekopp i plast
- eget bestikk fremfor engangsbestikk
- dropp papirtørkle, bruk et i tøy
- bruke gamle glass fra salsa/pesto/syltetøy til oppbevaring
- spis opp maten din
- bambus tannbørste
- Sjampobarer og såpestykker
- refill av såper eller bedre: lag egen
- Menskopp
- dvd? – netflix
- bøker? – ebook