25 ting jeg har lært før jeg ble 25

1. Hva andre tenker om deg eller mener om deg er opp til dem. Hvis de ikke digger det du digger, så er det deres problem. Alle tar valg og har meninger ut ifra sine egne personlige referanser i livet.

2. Man må ikke drikke alkohol for å bli morsom, utadvent, ærlig, underholdende, pratsom, kul. Det er dyrt, du får hangover, og det er ganske flaut å bli full. Spar pengene og drikk en solo, vennene dine elsker deg uansett.

3. Å være alene er ikke det samme som å være ensom. En kan helt greit dra alene på kino, restaurant, café, utenlandsreise osv. Og det er ingen skam i å trives i eget selskap, det er luksus.

4. Stabil mental helse er superviktig. Nesten alle går til psykolog, så dersom du søker hjelp vil absolutt ingen tro du er gal. Folk vil tenke at du tar vare på degselv. Pleier helsa. Det står det respekt av.

5. Apropo psykolog. De fleste av oss trenger det, og som regel går vi på grunn av noen andre. Om det er å få hjelp til å takle et familiemedlem, tolerere sjefen, pleie et parforhold eller komme over eksen, så er det viktig. Du trenger ikke være «syk» eller ha en diagnose for å gå å snakke med noen.

6. Å lese bøker er viktigere enn å se på netflix.

7. Målene dine trenger ikke være A4 «bli lærer, gifte meg, få barn». Det kan like enkelt være «kjøpe bobil, ha undulat, besøke Bangladesh». Ditt liv, ditt valg.

8. Familien definerer deg ikke. Og du ingenting bare fordi det er familie, eller familie sier det. Du er ditt eget individ. Slutt å jag etter å gjøre dem stolte, eller bær deres synder. Dere er alle voksne mennesker nå, og du velger hvem du vil omgås.

9. Tradisjon er heller ikke så blodig viktig som alle skal ha det til. Det er ikke verdens undergang om vi prøver noe nytt, feks nøttestek på jul fremfor pinnekjøtt. Ofte er det bra for oss med endringer.

10. Tv, aviser, filmer, serier, musikk, sosiale medier og internett er ikke nødvendigvis en korrekt fremstilling av slik ting er. I vårt kritthvite cis streite mannsdominerte samfunn er folk med annen hudfarge, legning, kjønnsidentitet, tro, handicap sterkt underrepresentert. Det du lærer om verden på skolen stemmer nødvendigvis ikke. Det er ditt eget ansvar å være oppdatert og søke informasjon.

11. Det er helt ok å ikke kjøre bil eller ha lappen. Slapp av.

12. Aldri sov med sminke.

13. Ikke sol deg for mye. Du ødelegger huden for resten av livet og det er ikke vært brunfargen. Bruk rikelig med solbeskyttelse og selftan hvis du vil. Ikke kult med kreft og rynker. #bareblid

14. Å gå med det samme som alle på instagram går med er ikke stilen din. Deep dive i hva du liker og hva som fremhever den beste versjonen av deg. Jeg prøver fortsatt å finne min egen stil.

15. Å ta vare på segselv er superviktig. Kroppen er hjemmet ditt. Ta godt vare på håret, rens huden, ha god tannhygiene (tanntråd!), ta rette valg for underlivet ditt, bruk riktig prevansjon for din kropp, tren jevnlig, spis godt, ta medisinene dine hvis du bruker det. Sjekk deg, ta vaksina, og ikke ignorer smertene. Alt for lenge har jeg ignorert disse, og tatt skade av det.

16. Selv om noen er annerledes eller tenker annerledes betyr det ikke at du har rett og de tar feil. Rett som det er så sitter du selv og mener du har riktig oppfatning av hvordan ting er, men så er det helt helt feil. Vær ydmyk og innrøm når du tar feil eller driter deg ut. Det er ingen skam å si «oi, det visste jeg ikke. Takk for at du gjor meg oppmerksom på det, nå skal jeg endre meg.»

17. Spar penger. Har du ikke begynt, så begynn i dag. Skulle ønske noen fortalte meg det for 10 år siden. Det er aldri for sent.

18. FOMO er meningsløst. Gjør det du selv har lyst til.

19. Å bry seg om noe eller brenne for en sak er kult. Enten det er miljøet, feminisme, blm, politikk, likestilling eller dyrevern. Det er kult å bry seg.

20. det er ikke for sent å lære noe nytt. Spille piano, stå på snowboard, snakke fransk, strikke, skate, lage pasta, akvarellmaling, ri, ja you name it. Do it girl.

21. Godhet, selvsikkerhet og karisma er langt mer sexy enn all sminke, klær og negler.

22. ikke snakk bak ryggen til folk, hvertfall ikke dine egne venner. Stå opp og si ifra når andre gjør det. Dette er ikke ungdomskolen lengre.

23. du kan gjøre alt selv. Du kan skifte den lista, fikse den døra, bytte det dekket, åpne det sluket, fyre det bålet, løfte de kassene, bygge den hylla, male den veggen, sparkle det hullet, bytte den låsen. Aldri gjort det før? Youtube.

24. Folk er langt mer optatt av segselv.

25. Enten går det bra eller så går det over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s