Level up livet ditt

Jenter og gutter og ikke-binære, her kommer det.

Det er fjortende oktober i dag og bare noen dager etter verdensdagen for psykisk helse. Flere unge enn noen sinne melder at de sliter med ensomhet, stress, søvnløshet, lite motivasjon, skole- eller jobbpress, angst og depression. Vi lever i en global pandemi som rammer oss alle, og krever mer isolasjon, økonomiske utfordringer og usikkerhet. Nå beveger vi oss også inn i de mørkeste månedene, og solen skal ikke snu tilbake før om fem måneder. Jeg vet selv hvordan vinterdeppresjon føles, og hvordan angsten kan gjøre deg sengeliggende, så derfor vil jeg dele alt jeg har lært med dere, for å ikke la det skje igjen.

Ført og fremst er det vanskelig å finne motivasjon til å få livet sitt tilbake på stell. Ubetalte regninger, gjeld, rotete leilighet, klesvask opp til taket, skole og jobb som burde vært gjort, praktiske ting som må ordnes, trening som ikke er gjennomført, hobbyprosjekter som blir liggende, hud og hår som tørker ut eller har utbrudd, helsesjekker som burde vært gjennomført, telefonsamtaler du gruer deg til og innbokser som renner over.
Her kommer mange tips til hvordan du kan ordne alt dette, steg for steg. Alle arbeider i forskjellig tempo og du må ikke bli ferdig med alt på en dag. Tenk på det som en glow up eller en oppgradering. Hver eneste en er en seier, og et steg i riktig retning for et bedre liv og en enklere hverdag.

Før vi begynner skal jeg dele et quote og en spilleliste med dere, som hjelper meg gjennom hverdagen med å bare DO IT. Når ting blir litt mye og for overveldende så sier jeg til meg selv: Okei, brett opp ermene, sett opp håret, skru på noe gangstermusikk og bare fiks det. Det blir bare værre å la det ligge, så kom igjen, let’s go.

GODE RUTINER

Hvor skal man begynne, liksom? Jeg synes også det er kjempevanskelig å vite hva jeg skal ta tak i først. Alt føles bare som et konstant struggle og noen ganger er det vanskelig å se enden i det. Reis deg fra senga, ta en dusj, sett på kaffe, ta på klær og begynn. Det aller første jeg ville gjort hvis jeg var deg er å ta frem en notatblokk eller notatlisten på mobilen din og begynt å skrive lister. En To Do liste for dagen i dag og en To Do liste for uka. Her velger du selv hva som må gjøres først og sist.

Helsa kommer først, før noe annet. Har du utsatt å gå til legen litt for lenge med den greia? Trenger du å fornye en resept? Skulle du tatt celleprøven snart? Skulle du gjerne hatt en time hos psykolog? Har du tannlegeskrekk sånn som meg, og ikke hatt en sjekk på 5 år? Eller har du enda ikke tatt HPV vaksina? Ring nå, bestill en time denne uka, ikke om et halvt år, og skriv det opp på lista di. Det tar 5 minutter å ringe for å få en time. Hvis dette er det du har gruet deg til, så bare få det overstått.

20/10 METODEN

Okei, fantastisk! Dette er en super start. Gi deg selv en klapp på skuldera, eller en slurk kaffe. Nå som vi skal videre og kaste oss inn i resten av alt som må ordnes, vil jeg lære deg en strategi jeg selv lærte fra «unfuck your habitat», nemlig 20/10 metoden. Denne metoden motarbeider maraton-rydding eller skippertak som det heter på godt norsk. Den går ut på at du setter en timer på 20 minutter og legger fra deg mobilen og jobber effektivt uten forstyrrelser til klokka ringer igjen. Da har du 10 minutter til å sjekke den meldingen du fikk, gå på do, ta en ny slurk av iskaffen, puste litt. Så er det nye 20. Dette kan brukes til rydding, studie, trening osv. Det som er fint med denne metoden er at hvis man klarer å holde det gående, og feks ta kun 20 min om dagen, så er det bedre enn å utsette det og bruke flere timer på det en annen dag. Denne metoden fungerer også med 45/15 hvis du heller vil ha lengre økter.

Så, tilbake til lista. Hva må gjøres? Må du angripe haugen med klesvask, rydde på soverommet, fikse den døra, ta oppvasken, betale regninger, få inntekt, studere, jobbe eller ringe mamma? Hva stresser deg mest nå, og begynn der. Alt som tar 5 minutter eller mindre kan du gjøre med en gang. Du trenger ikke gjøre ALT i dag, men skriv ned leiligheten på en dag, økonomien på en annen dag, self care på en tredje dag, eller del det opp enda mer.

FÅ ORDEN PÅ ØKONOMIEN DIN

En av de viktigste; fiks økonomien din. Dette er den samtalen ingen liker å ha og derfor tar vi den alt for sjelden. Jeg vet det kan være overveldende, men det blir bare værre å utsette det. Logg inn i nettbanken din, eller på flere hvis du har det. Samtidig åpner du et google regneark (som er gratis excel hvis du ikke har det fra før). Hvis du ikke kan excel så kan du hente en skriveblokk og gjøre det manuelt med en kalkulator. Finn frem alle fakturaer og regninger du har liggende som er ubetalt og se på betalingsfristen. Hva kan betales i dag med det du har på konto? Hva kan vente? Kan noe utsettes? Hvis du feks har studielån, så kan du logge inn i lånekassen og be om utsettelse for denne måneden. Dette kan du gjøre flere ganger uten å begrunne det.

BUDJSETT OG REGNSKAP

Okei, så går vi inn i google regneark og oppretter et budsjett og et regnskap. Budsjett er det man vil bruke/spare i måneden og regnskap er det du faktisk brukte. Første tips her er å ikke regne fra måned til måned, men fra lønning til lønning. Selv får jeg lønn den 25 hver måned, så da går mine budsjetter fra 25 til 25.
Før inn alle inntektene du har hatt denne måneden og hva du skal få neste måned, med dato. Før inn alle faste utgifter du må ha, som leie, strøm, internett, mat, mobil, busskort osv. Så lager du en egen liste med oversikt over hvor andre utgifter som shopping, spise ute, tannlegebesøk, voi osv. I mitt budsjett har jeg også en oversikt over alle sparekontoene mine, og hvor mye som står der. Jeg har også en liten refleksjonsdel hver måned hvor jeg setter opp mål for måneden og spør meg selv hvordan det har gått. Målet mitt er å selge noe hver måned på Tise eller Finn, og dette fører jeg også inn. Jeg har google regnskap appen på mobilen, så jeg kan enkelt føre inn hver gang jeg bruker penger mens jeg er på farten. Jeg setter ofte av en fast dag i uka hvor jeg bruker 10-15 min på å oppdatere regnskapet mitt.

Her kan dere se et eksempel av hvordan mitt budsjett ser ut. Tallene er fiktive og her kan du selv føre inn det du tjener, eller får i studiestøtte og dine personlige utgifter. Her kan dere se at jeg både bruker fargekoder som rød og «ikke betalt» som jeg endrer til grønn «betalt» når den er ferdig. Jeg har også en stor oversikt over all gjeld, sparepenger og sparemål. Med dette eksempelet hvis du får utbetalt 25k og 3k i overtid, samt når selgemålene med å selge 5 ting på tise, så har du stort rom til å leve godt, spare en del og fremdeles stå igjen med 1500 til neste måned.

EKSEMPEL på hvordan mitt budsjett/regnskap ser ut.

INNTEKT

Hvis det er slik at du befinner deg i en situasjon hvor du ikke har særlig med inntekt og har kanskje utsatt det alt for lenge nå, så dagen her. Nå skal vi ordne det. Trenger du å søke jobb? Åpne et word dokument og begynn på CV’en din, og skriv en god søknad. Ring og hør med hvem du kan skrive opp som referanser fra forrige arbeidplass, og hør med en venn eller forelder om de kan lese gjennom og gi deg tilbakemelding. Søk opp ledige stillinger og get going. Sett deg et mål for dagen, og send avgårde x antall søknader i dag før kl 16, og sett deg et nytt mål i morgen. Hvis du har printer kan du printe ut noen og dra innom tre steder du liker å være, feks favorittcaféen, den lokale matbutikken og en bruktbutikk du ofte er innom. (Hvis du ikke har printer så kan du dra innom et bibilotek og printe). Er du arbeidsledig, og sliter med å se hvordan du skal få betalt regningene dine, så drar du innom ditt nærmeste NAV kontor i dag før de stenger, eller i morgen tidlig på morgenen og trekker kølapp. Her får du hjelp av noen.
Hvis du trenger litt ekstra penger inn på konto, se hva du kan selge av det du har hjemme. Legg ut på tise eller finn og se hva du kan få for det. Folk kjøper de rareste ting! Husk å ta fine bilder og beskriv tingene ordentlig.

SPARING

Å spare penger er noe de fleste er interessert i, og har reddet meg fra mange smeller. Mine beste sparetips får jeg fra følgende instagramkontoer:

FIKS HJEMMET DITT

Når man har en travel hverdag med jobb, studier, trening, venner, kjæreste, så kan lett glemme å sette av tid til rydding og vasking. Problemet med det er at det stadig vil bli mer og mer rotete og skittent rundt deg, og de aller færreste liker å valse rundt i sitt eget rot. Hvis du har utsatt denne delen alt for lenge, så er det bare å sette i gang. Her handler det om å begynne i en ende og gjøre overkommelige små steg. Start med å sette på en klesvask, det tar kun 5 minutter å sette på og så kan du gjøre andre ting mens den står og går. Nå skal jeg være med deg gjennom hele prosessen.

RYDD HJEMMET MINUTT FOR MINUTT

Personlig vil jeg begynne på soverommet, siden det er der jeg har hjemmekontoret, klærne og senga. Sett klokka på 20 minutt. Først, ta alt som ligger på gulvet, oppå kommoder, på pulten, i veska eller sekken og i rotestolen, på senga. Alt sammen på senga. Hent en støvklut og gå over alle flatene og tørk støv. Ikke vær redd for å dra støvet ned på gulvet, du skal støvsuge det senere. Åpne et vindu eller en dør for å få inn litt luft og begynn å sortere. Alle skitne klær i skittentøyskurven, alle kopper inn på kjøkken, alle sminketing tilbake til badet, rene tøy brettes og legges inn i klesskapet, og resten der det hører hjemme. Avslutt med å ta av all sengetøyet og legg det i skittentøyskurven.

10 minutter pause. Sjekk mobilen, ta deg noe å drikke, sitt ned og pust rolig.

Så er det stua. Sett klokka på 20 minutt. Samme som sist, ta ALT som ligger strødd rundt over og legg det i en haug på bordet. Ta samme støvfille og gå over alle flatene, hyllene, vinduskarmen, bord og tv. Sorter alt som ligger på bordet der det hører hjemme. Ikke bare legg det et sted, men putt det i den skuffen eller i det skapet der det bor. Ikke prøv å «flytt på rotet» men putt det tilbake eller finn et hjem til det. Tørk kjapt av bordet etterpå, og hent en vannkanne til å vanne alle blomstene og plantene som trenger det.

10 minutter pause. Sett på en spilleliste, ta deg et eple, dette klarer du.

Sett på 20 minutter på klokka, nå skal vi ta kjøkkenet. Rydd først all oppvasken på én side av vasken, og sett på vann til oppvask, (eller ta ut av oppvaskmaskinen hvis du har det). Rydd bort fra alle benkene og tørk over med samme støvfille. Ta oppvasken eller sett inn i oppvaskmaskinen og sett den på. Ta ut søpla og sett i ny pose.

10 minutter pause. Sett deg ned, sjekk insta litt, stryk av alt du har gjort på to do listen din.

Sett på klokka, så tar vi badet. Vaskemaskinen går enda, så den trenger du ikke tenke på. Begynn med å rydde bort alt som ikke hører hjemme. Rydd bort alt som står oppå vasken, og spray ned. Vask av speilet, vasken og krana og sett tilbake KUN tannbørstene og håndsåpa. Med samme klut vasker du av alle overflater, hyller og krana i dusjen. Sett deg ned på kne og gjør en grundig vask av toalettet nedi og utenpå. Gjør en vurdering på om du skal ta en egen 20 minutters økt på å vaske dusjen i dag eller senere. Hent klut og såpe og vann og vask hele gulvet på badet.

10 minutter pause. Du er helt fantastisk, dette klarer du.

Gå gjennom gangen, eller øvrige rom og gjør samme teknikk som i stua. Avslutt med å gå gjennom hele hjemmet ditt med støvsugeren, rom for rom og støvsug sofaen til slutt. Nå skal det ha gått cirka to timer og du er helt ferdig. Klesvasken er klar til å henges opp eller puttes i tørketrommelen, så har du nytt sengetøy, og du trenger ikke tenke mer på rydding for i dag. DIGG!

RYDDE OG VASKERUTINER

Nå som det er ryddig, så er det ikke alltid enkelt å holde det slik. Mitt forslag er at du skriver deg en vaskeliste som du printer ut og har hengende på kjøleskapet, enten for deg selv, kollektivet eller familien. Vår vaskeliste ser slik ut:

Vaskeliste:

Hver dag:

 • Re opp om morgenen
 • Ta oppvask etter maten
 • Tørke av kjøkkenbenken under matlaging
 • Støvsuge kjøkkengulvet 
 • Gå ut med søpla (hvis det trengs)
 • Sette på/henge opp/brette klesvask (hvis det trengs)
 • Generell rydding

Hver uke:

 • Skifte sengetøy 
 • Støvsuge hele leiligheten
 • Vaske badet (do, speil, vask og gulv)
 • Tørke støv i alle rommene

Hver måned:

 • Skrubbe dusjen
 • Vaske søppelbøttene og under vasken
 • Riste alle teppene ute
 • Støvsuge i sofaen
 • Tørke av lister og rammer
 • Moppe alle gulvene med såpe og vann
 • Vaske vinduene og dørene

Hvert halvår:

 • Rydd ut av skapene på kjøkkenet og kast/spis opp det som ikke brukes
 • Samme med fryseren
 • Gå gjennom klesskap og gjør en real konmari
 • Lever klær til fretex
 • Vaske inni kjøleskapet
 • Vaske inni ovnen
 • Vaske inni mikrobølgerovnen
 • Deal med pynt, som halloween-, påske-, jule-pynt.

DIGITALT ROT

Personlig blir jeg kjempe stressa av at det alltid er så rotete på skrivebordet mitt og at innboksene mine flyter over av uåpnede meldinger. Her anbefaler jeg også å sette av en til to timer, og bruke 20/10 metoden igjen. Begynn lokalt på skrivebordet ditt. Sorter alt du har inn i mapper og systemer, slik at du enkelt finner tilbake til det. Jeg har en ekstern harddisk jeg bruker og når jeg trykker meg inn der kommer jeg først til to mapper: «JOBB» og «PRIVAT». Alt som skal til jobb går i jobb og innenfor der ligger det nye mapper med årstall, som videre går til redaksjoner som videre går til prosjekter. Så et jobbprosjekt jeg gjør i dag ligger feks på: Harddisk – jobb – 2020 – Redaksjon – sesong – «navnet på reportasjen». I den andre mappen min «privat» har jeg et annet system. Her har jeg mapper som «økonomi», «helse», «studie», «bilder», «altjegkan» og så videre. Så feks bilder til dette innlegget ligger på: Harddisk – privat – altjegkan – nettside – level up – bilder. Er du med? Når du er ferdig med skrivebordet så kan du gå inn i nedlastninger, og så i dokumenter og så bilder og så i programmer.

Når du har laget deg et enormt mappesystem og slettet alt av rot og ting du ikke trenger, så kan du tømme papirkurven og logge deg inn i mailen. Her har jeg hatt opp til 800 uleste mails. Da begynner jeg enkelt og greit øverst, og åpner mailen. Er dette spam, reklame, noe jeg burde svart på, noe viktig eller bare søppel? Hvis det er reklame så blar jeg nederst på siden og unsubscriber med en gang, og så sletter jeg den. Er det noe jeg skulle ha svart på så åpner jeg, ser når den er sendt, takker for tålmodigheten og svarer med en gang. Og så jobber jeg meg nedover og sletter alt som ikke er viktig og unsubscriber fra alt jeg ikke vil abonnere på. Det samme gjelder på meldingene i mobilen din og andre type innbokser. Noen ganger går jeg inn på finn.no eller tise og har 30 ubesvarte meldinger. Eller meldinger på mobilen jeg ikke har orka å åpne.

Har du lite plass på mobil eller pc så gå gjennom alle bilder, videoer, sanger og apper for å slette rot. Dette er noe av det mest tidkrevende, så husk å ta pauser og ha gode økter. Dette er ikke noe man gjør hver uke, men en gang i året kanskje.

KOM I FORM OG TREN

En av de største feilene jeg gjor da jeg bestemte meg for å begynne å trene var at jeg satte meg alt for høye mål, og gikk inn for hardt. Målet mitt nå er å holde rutinen gående og holde meg i form, ikke endre på kroppen min. Og for den mentale helsa mi, selvfølgelig. Så nå har jeg korte og effektive treningsøkter som gjør meg svett men ikke helt ødelagt. Jeg kjenner på litt gangsperr dagen etter, men ikke såpass at jeg ikke klarer dagens økt. Jeg trener også hjemme, og er ikke avhengig av noen andre for å komme meg i gang. Her bruker jeg en enda kortere versjon av 20/10 metoden, og har pauser mellom hver eneste øvelse. Noen dager må jeg ha pauser mellom alle situpsene, og det er helt greit.

Her er treningsprogrammet som fungerer for meg:

Planken i 50 sekunder
Planke dips x 15
Situps x 10
Pushups x 10
Sumo squat x 30
Kickbacks x 15
Flutter kicks x 20
Hofteløft x 30

Så avslutter jeg med litt dyp pusting og yoga før jeg hopper i dusjen. For meg og min kropp er disse øvelsene helt passelig og overkommelig som en daglig økt. Jeg trenger ikke bruke vekter eller utstyr, og jeg kan gjøre alt hjemme i stua iløpet av 20 minutter. For noen funker det å gå en tur, å jogge, løpe i trapper, gjøre yoga eller sykle. For meg er det denne formen for rolig styrketrening, da jeg ikke er god med høy puls. Det viktigste her er å finne ut hva som fungerer best for deg selv og din kropp. Om det er nokk med 5 squats daglig for deg, så gjør det. Har du større utbytte av å dra på treningsstudio, eller blir motivert av å trene med andre? Do that. Finn ut hva som motiverer deg. Husk å se deg selv i speilet etterpå, svett som du er og si «fy fader jeg digger deg». For du er fantastisk, og du klarte det.

PS: Tipser om at spillelista øverst i innlegget fungerer perfekt til trening også. Boss up, level up, hit that gym and get back fine.

SELF CARE OG GLOW UP

Føler du deg lite lekker og trenger litt me-time? Vel, da er det tid for litt self care og en aldri så liten glow up!

Før jeg skriver dette innlegget så må jeg påpeke at vi alle er vilt forskjellige, og vi har alle et forskjellig forhold til kroppen vår og til hva som anses som en «glow up» og ikke. Dette er på ingen måte en fasit, dette er bare noen av de tingene jeg ville gjort for å føle meg bra og føle meg som en snack.

Okei, det er tid for all the good stuff i dag, så sett av god tid til denne delen. Tenn et deilig duftlys og skru på favorittspillelisten din med deilig chillemusikk. Lag deg noe godt å drikke, eller hent en skål med noe digg frukt eller sjokolade. Noen ganger tar jeg med meg pcen inn på badet og spiller av en friends-episode eller noe mens jeg holder på.

Finn frem favoritt ansiktsmasken din, eller lag en selv, og smør det på både ansiktet ditt og ned over halsen, Cher-style. Finn frem en deilig hårkur hvis du har, eller en olje. Når jeg har self care dager som dette så bruker jeg også en olje i hodebunnen min som skal hjelpe meg med stress-flass. Dette skal bare virke i 20 minutter. Perfekt tid til å barbere det du ønsker å barbere, eller farge øyenbryn/vipper/hår eller bruke selvbruning. Etter de 20-30 minuttene har gått, kast deg i dusjen og spyl av det hele. Bruk en deilig sjampo og balsam og en skrubb. Ingenting er bedre enn å skrubbe av døde hudceller fra tørr vinterhud. Avslutt med en deilig fuktighetskrem eller serum, og kanskje en hårolje. Ett av mine råd er å ikke bli stående så uhyre lenge i dusjen under det varme vannet, men gjør seg ferdig, og skru av vannet når man smører inn såpe eller skrubb eller noe.

Når du kommer ut av dusjen, ta på deg et rent, behagelig og matchende undertøy og hopp i de diggeste chille-klærne du har. For meg er det en joggebukse og en hjemmestrikket genser. Fyll opp et stooort glass med kaldt vann og ta vitaminene eller medisinene dine. Jeg har blitt stor fan av å lakke neglene mine i det siste, og synes det er ordentlig luksus. Det er aldri gøy å lakke dem hvis jeg har dårlig tid, for da blir det bare stygt uansett, så jeg pleier å gjøre det på self care dagene mine da jeg kan sitte i ro og la de tørke ordentlig.

MANIFEST OG VISIONBOARD

Føler du deg motløs eller at du «sitter fast»? Sliter du med motivasjon og har ingen klare mål? Gjør en manifesting øvelse og skriv ned målene dine. Jeg har flere. Det begynte med at jeg lagde en «30 før 30» liste over 30 ting jeg ønsker å oppnå før jeg har fylt 30 år. Her har jeg ting som adoptere en hund, kjøpe egen bolig og gjøre ferdig utdanning. Så lagde jeg en mindre liste med mål jeg vil oppnå dette året. Her står ting som jobbe som frivillig, lese 50 bøker og være mer med besteforeldrene mine. Og så har jeg en ny liste jeg skriver hver uke med hva jeg skal denne uka. Her er det enkelt å putte inn sette av 1000 til sparing, eller lese 4 kapitler i den boka eller ring mormor. Ser dere hvordan de store målene oversettes ned til de små?

Et vision board er mer visuelt. Her kan du printe ut bilder av ting du ønsker deg, slik du vil at fremtiden skal se ut, eller steder du vil besøke. Samle alt sammen til et stort bilde og ha det på rommet, som skrivebordsbakgrunn eller på mobilen. Her kan du stadig bil minnet på målene dine og hvor du vil i livet. Hvis du feks vil adoptere en valp men ikke har råd enda, så kan du ha bilde av den på mobilen, og hver gang du står i butikken og vurderer om du egentlig trenger den nye jakka, så kan du heller sette de pengene til sparing og glede deg over valpen som snart kan bli din. Eller hvis du ønsker å bli et bedre barnebarn og ringe oftere hjem, så kan du ha bakgrunnsbilde av bestemor, så du alltid husker å ringe henne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s