De fem R’ene

Zero Waste, eller Null Søppel er det flere og flere som har hørt om. På wikipedia er Zero Waste beskrevet slik: «Zero Waste vektlegger avfallsforebygging i motsetning til avfallshåndtering hvor avfallet ender opp et sted». Dette er helt korrekt, da målet er å skape en sirkulær økonomi hvor vi bruker ressursene våre på en bedre måte. Navnet på bevegelsen som betyr «Null søppel» er målet vi strekker oss etter. Samfunnet vårt i dag er ikke bygget for at vi skal leve helt søppelfritt enda, men målet er å gjøre det vi kan for å komme dit. Ifølge Zero Waste Norge er «Zero Waste en mentalitet som handler om å redesigne dagens industrielle tilnærming til ressursbruk – fra produksjonsdesign til avhending av avfall – for å hindre uttømming av ressurser, spare energi, bekjempe klimaendringer, redusere bruk av vann, hindre spredning av giftstoffer og stanse ødeleggelse av økosystemer».

Zero Waste-pioneren Bea Johnson startet hele bevegelsen med et mål om å bidra til mindre avfall, og har laget en enkel huskeregel for deg som vil leve et grønnere liv, nemlig de fem R’ene. Disse har en spesifik og viktig rekkefølge, da de første er viktigere enn den siste.

Refuse – si neitakk til pose, kvittering eller sugerør, engangsplast som folk tilbyr deg som du ikke trenger. Dette kan være flyers, totebags, penner eller solbriller. Det kan være vanskelig å takke nei til gratis stæsj som selskaper gir bort, men trenger du det egentlig?

Reduce – Reduser eget forbruk. Kjøp mindre, ha færre ting. Her kan vi alle bli bedre til å motstå impulskjøp og lite gjennomtenkte shoppingturer. Poenget her er å redusere så mye som mulig. Des færre ting du kjøper, des mindre bidrar du til kjøp-og-kast samfunnet.

Reuse – Gjenbruk! Dette er min favoritt! Gjenbruk det du allerede har. Ikke kjøp ny hvis du har en fra før som virker. Eller hvis du vil kjøpe noe, så kjøp brukt. Noe som allerede har blitt produsert.

Repair – Denne går egentlig under det samme som gjenbruk, men reparer tingene dine når de går i stykker fremfor å kjøpe nytt. Lapp det hullet, stopp den sokken, hent tilbake den knappen. Hva skjedde med før i tiden da vi tok med hullete sko til skomakeren?

Repurpose – Finn et nytt bruksområde til noe du allerede har. Kanskje det er et syltetøyglass du før ville kastet, men som nå fungerer som oppbevaring i skapene. Eller kanskje en gammel hermetikkboks som kan brukes til å så frø i? Eller vinkorker til gryteunderlag?

Rot – Kompost! Det du har av matavfall, eller papir, kan bli til jord igjen. Hvis du har mulighet, så se etter produkter som kommer i en kompostbar emballasje, slik at du bare kan hive den rett i hagekomposten eller bokashien etterpå og la den råtne.

Recycle – Og sist men ikke minst, resirkuler det som er igjen. Mange tror dette kommer først, men det kommer egentlig helt sist. Hvis du lever som alle disse punktene nedover, vil det ikke være mye igjen å resirkulere. Men gjør det uansett!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s