Miljøvennlig Pride🏳️‍🌈

Det er juni og det er endelig PRIDE!🏳️‍🌈 I år blir feiringen naturligvis en del annerledes pga coronapandemien, men feires skal det uansett. Noen tar feiringen hjemme eller i en bakgård, andre i parken eller på et utested, og noen skal kjøre i båtparade. Jeg har samlet sammen noen få tips til hvordan du kan feire kjærligheten, men også ta vare på miljøet!

Først og fremst; søppel. Hvert eneste år ligger det haugevis av søppel og engangsartikler langs pride paraden og i pride parken. Dette kan vi gjøre noe med. Plukk opp plast der du ser det, samme om det er ditt eget eller andres. Ta gjerne en #5forhvalen eller #5forhavet eller #5forpride? Si neitakk til et par med gratis plast-solbriller som du egentlig ikke trenger, selv om de gir de ut gratis. Ikke kjøp engangsartikler i plast, eller prideflagg i plast. Invister heller i kvalitetsprodukt du kan gjenbruke år etter år etter år. Dropp enkle ting som ballonger, konfetti og plastservise. Pynt heller med vimpel, papirblomster og sølvtøy! (du kan kjøpe nedbrytbare bio-ballonger her.) Bruk heller tid på å lag fine blomsterdekorasjoner, kranser eller lag din egen nedbrytbare blomsterkonfetti!

Hvis du skal ut, ta med din egen drikkeflaske! Mest sansynlig har du en hjemme som kan brukes, og det er det beste. Hva med å pimpe den litt opp før pride? Tegn på en regnbue eller skriv noen fine ord. Lim på noe som gjør at den er enda kulere! Du kan også få kjøpt alle mulige drikkeflasker som er bærekraftig produsert og varer lenge hos AgentM, Beeco, Beeorganic, Levlogisk (til barn!) og TiseBasics. Her er noen av mine pridefavoritter:

Du kan også bruke regnbuesugerør i stål, fremfor engangssugerør i plast. Hvis du skal spise ute i en park eller bakgård og trenger bestikk til maten kan du ta med ditt eget, eller bruke en spork.

Hvis du skal grille i parken er det smart å huske på at det selges over 1 million engangsgriller i Norge hvert år, som er svært skadelige for miljøet både i produksjon og som avfall. Kjøp heller en , eller BARBECO minigrill i stål og tennbriketter laget av kokosnøttskall som du får kjøpt hos blant annet Grønnetrinn, Tise basicsBeeco, LessTrash. Ønsker du å grille hjemme er kullgrill et greit alternativ ifølge Svanemerket, så lenge du husker å sjekke at kullet har FSC-merket. Dropp også tennveska, og bruk kongler eller grillstarter istedenfor. Når du først skal grille, så er det veldig enkelt å grille grønnsaker eller veggisprodukter fremfor kjøtt. Få inspirasjon og oppskrifter til grønn vegansk grillmat fra GreenBonanza, vegetarbloggen, veganmisjonen og framtidenivårehender.

Og mens vi er inne på mat, hva med å lage en vegansk regnbuekake til Pride? Er du glad i å bake og skal ha gjester over for å feire, så har du en gyllen mulighet til å imponere alle på festen. Veganske regnbuekaker, Regnbuecookies (her er det bare å bruke plantesmør i oppskriften for å få den vegansk), eller veganske regnbuepikekyss? Det er også kjempelett å lage regnbuemat ved å bare plassere det riktig. Hva med fruktfat i regnbuefarger? eller en regnbuesmoothie? Hva med vegetarpizza med regnbuefyll? Her er mulighetene endeløse.

Ok, dere: GLITTER. Dette er den ene gangen i året folk går bananas med glitteret og har det i hår og på kropp og i sminken og i maten og i drikken og på klærne. Men husk at glitter er bitte bitte små biter med plastikk som ikke forsvinner. Det havner OVERALT, og når det kommer i naturen eller i avløpet så blir det spist av fugl og fisk som kan dø av det. Det kan faktisk havne i fisk som vi ender opp med å spise etterpå! Vær bevisst på hva du putter på deg. Det er mulig å kjøpe nedbrytbart bioglitter fra både TiseBasics, GrønneTrinn, bioglitter fra Beeco og eco stardust fra AgentM. For en litt mer suttle look, han du prøve shimmerbar fra Lush.

Kort om solkrem. Hvis du skal være mye ute, er det viktig å ta vare på huden din og være #bareblid. Bruk en solkrem som ikke inneholder gift og er miljøvennlig. Her finner du en deltajert liste over de beste solkremene. Hvis du vil være enda mer klimabevisst kan du kjøpe økologisk og plastfri solkrem hos Beeco, Beeorganic, AgentM, TiseBasics, unwrapped, Levlogisk, Sunkost, Økoland.

Hva med å dekorere oppkjørselen eller gata utenfor? Du kan få kjøpt giftfrie og vaskbare kritt hos Beeorganic. Lev Logisk har også et stort utvalg av kritt som er giftfrie og miljøvennlige.

Hva med å flette ditt eget pride-armbånd til degselv eller noen du liker? Har du tråd liggende hjemme så kan du enkelt flette ditt eget. Trykk her for videotutorial på youtube! Trykk her for turorial på hvordan du kan flette inn ord eller navn eller bokstaver. Enkelt, gjenbruk og miljøvennlig.

Lag din egen pride-merch! Hva med å male dørmatta? pimpe shortsen? Lage ny nøkkelring av en vinkork? Farge fliseklemmene? Vær kreativ og bruk det du har fra før. Mal en ananas,

Uansett om du liker jenter eller gutter eller begge eller ikke-binære eller transpersoner eller ingen eller noen eller alle:

🏳️‍🌈HAPPY PRIDE!🏳️‍🌈

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s