Grønt hjem: Soverommet

Soverommet er stedet man sover, koser seg, starter og avlsutter dagene. For mange er dette rommet favorittrommet i hele hjemmet, og mange forbinder det med ro og avslapping. Hvilke miljøtiltak kan man gjøre på soverommet lurer du sikkert på? Jo, det skal du få her.

Kjøp brukt: Når det kommer til møbler, som seng, kommode, klesskap eller sengegavl så er det beste å kjøpe brukt. Man kan finne billige og fine møbler på Finn.no og Tise, under interiørkategoriene. Ikke alle er like gira på å kjøpe madrass, putevar og sengetøy brukt, og det er helt greit, men husk at de fleste er helt ok med å sove på hotell i sengetøy som er brukt mange ganger før. Sjekk alltid om du finner noen fine skatter på Tise før du kjøper nytt!

Kjøp miljøvennlig: Hos Beeorganic kan du kjøpe økologiske og GOT-sertifiserte ull/kapo/bomulls-dyner og laken i merkene Greenfibers og Tierra Verde. Du kan også få kjøpt overmadrasser og puter i naturmaterialer. Når det kommer til sengetøy er det beste å kjøpe i gode naturmaterialer som bambus, lin eller viskose. Se gjerne også etter svanemerket når du handler nytt. Hos Princess kan du få kjøpt produkter som støtter BCI, som står for Better Cotton Initiative. Dette støtter bønder og bomullsprodusenter som bruker minst mulig skadelige kjemikalier, bruker vann på en skånsom måte og fremmer bedre og sunnere arbeidsforhold.

Luftrensende planter: Planter kan forbedre luftkvaliteten i et rom betraktelig! Og spesielt godt er det å ha noen på soverommet, så du kan puste frisk luft mens du sover. De beste luftrensende plantene er Arekapalme, Aloe Vera, Bjørkefiken og Svigermors tunge. Du kan også ha Lavendel eller Jasmin som lukter deilig og kan gjøre deg mer søvnig.

Belysning: Først og fremst, husk å slå av lyset i alle rom du ikke er i for å spare strøm og energiforbruk. LED-pærer er både bra for miljøet og lommeboken da de varer betydelig lengre enn vanlige lyspærer, og bruker mindre strøm. Det koster litt med LED-pærer, men én LED-pære har en levetid på 50 000 timer i motsetning til en valig lyspære som i gjennomsnitt varer 2500 timer. Én LED-pære tilsvarer da 20 vanlige lyspærer, i tillegg til at de kun bruker én åttendel av strømmen sammenlignet med tradisjonelle lyspærer. I tillegg gir LED-pærer fra seg mye mindre varme og er mer brannsikre. Et godt råd til deg som ofte glemmer å slukke lysene eller skru av apparatene når du legger deg, er å gå til innkjøp av et støpsel med timer. Da kan du på forhånd (eller på mobilen) stille inn hvor lenge du vil at lamper skal lyse eller når strykejernet skal slås av. Det fungerer litt som en sikkerhetsbryter for ting du bruker i en kort periode, som kaffetrakter, krølltang, mobillader, tv.

Miljøvennlig sex: Hos Beeco får du kjøpt transparente kondomer produsert med Fairtrade lateks. Hvert kondom er CO2-nøytral gjennom skogplantingsprosjekter. Du kan også kjøpe glidemiddel med Fairtrade ingredienser. Hos Agnet M får du også kjøpt kondomer laget naturlig latexgummi fra Malaysia, med plantebasert glidemiddel. Sexleketøy er artig, men kan også inneholde mye plast, derfor er det bedre å investere i kvalitetsprodukter som varer lenge og er laget av glass, metall eller silikon, fremfor plast. Kondomeriet har flere veganske og økologiske glidemiddel med naturlige ingredienser og miljøvennlig emballasje.

Oppussing: Hvis du skal pusse opp soverommet ditt vil jeg anbefale å gå for en giftfri, miljøvennlig maling. Enten det har svanemerket, EU Ecolabel eller er godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund. Her er det viktig at malingen inneholder ingen løsemidler og avgir ingen skadelig avdamping. Husk at du må kildesortere malingspannene riktig etter bruk! Dette skal som farlig avfall leveres til din nærmete miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon. Les mer på sortere.no

Miljøvennlig pysjamas: Alle elsker en deilig pysj! Hos Grønt Skift får du kjøpt både nattøy og morgenkåper til kvinner, menn og barn! Du kan også kjøpe nattøy hos Fair and Square til dame, herre og barn.

to be continued…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s