Tips til karantenelivet

Det er ville tilstander om dagen, og landet er i lockdown. Alle er hjemme, byene er tomme, flyene står og bilene er parkert. Skolegården er tom, butikkhyllene raida, og vi må holde to meter avstand fra alle rundt oss. Og vaske hendene, så klart. Det meldes om nye smittede hver eneste dag, og håndvask er mer effektivt enn antibac. Vær snill å ta forhåndsregler selv om du ikke er i risikogruppa, for alles del. Ta vare på hverandre, gjør som dere får beskjed om, ikke bryt karantene, ikke hoarde mat. Dette klarer vi!

Ps: bruk gjerne en miljøvennlig såpe! For din egen, miljøet og havet sin del! Feks fra de grønne favorittene:  @klar , @lushnorge , @beeorganic.no , @beecoshop.no , @reinhudpleie , @grims_have , @agentm.no , @unwrapped.no @gronnetrinn 

For deg som må være hjemme, har hjemmekontor, sitter i karantene eller på isolasjon; her kommer noen tips til miljøvennlige, snille og smarte ting du kan gjøre hjemme denne tiden!

Først og fremst, hjelp der du kan. Det finnes facebookgrupper og nabohjelp appen hvor du kan tilby deg å hjelpe de som er syke eller er satt i karantene. Har du mulighet til å handle for noen? Dra innom apoteket? Passe barn eller lufte hund? Mange opplever også ensomhet, så for deg som sitter i karantene kan man hjelpe over telefon. Har til og med hørt om lærere som tilbyr førskoleundervisning over skype til de som er interessert.

#spisoppmaten! Nei, men seriøst, ikke kjøp opp alt for mye mat på butikken. Husk at for hver ekstra matvare du tar, så er det noen som kanskje ikke får. Spesielt laktosefri eller glutenfri mat, husk at noen kan bli ordentlig syke og trenger disse produktene, så ikke kjøp ting du ikke trenger. Prøv å utnytt denne tiden til å spise deg heeeelt ut av fryser og skap. Vær kreativ, bruk opp rester. Legg frem alt og prøv noe nytt! Alt kan bli en suppe og alt går i en wok. Hanne Lenes Vegetar sier alltid at alt kan spises med litt smelta ost på, hehe.

Test ut en ny vegansk oppskrift! Dra frem en av de spennende kokebøkene du aldri blar i, finn deg 2 eller 3 oppskrifter du vil prøve, og lag de! Eller kanskje prøv å veganisere en rett du elsker? Her kan du være kreativ og leke deg litt. Nå har du tid.

Bruk tiden på å melde deg av alle nyhetsbrev i mailen, lag digital postkasse til alle brev og be om å få alle regninger i vipps. Minimer papirforbruket ditt og bestill «neitakk til reklame og gratisaviser» klister til postkassen fra naturvernforbundet. Send mail til butikker du handler i ofte og foreslå noe til dem, enten å digitalisere kvitteringssystemet sitt til mail, ta inn flere klimavennlige produkter, slutte med plastpose? Hvis du har en café eller restaurant du besøker ofte, send mail og spør om de kan prøve en vegansk oppskrift, slutte med sugerør eller vurdere andre takeawaykopper?

Bytt søkemotoren i nettleseren din til Ecosia. Det er som google bare at for hver gang du googler noe så planter de et tre! Helt gratis og veldig lekkert!

Rydd i klesskapet ditt! Benytt anledningen til å gjøre en full KonMari eller #minsgame og sorter ut alt. Nå har du tid til å finne frem ting du ikke bruker lengre som kan selges videre på Tise eller Finn, eller plagg med hull som kan repareres. (husk at tekstilavfall skal leveres til fretex etter karantenetiden)

Apropo repareres, er du som meg og har en kurv full av plagg som skal repareres, prosjekter som skal fullføres og påbegynte DIY’s? Gi deg selv en frist på 48 timer til å gjøre de ferdig. Har du ikke gjort det innen da, så kommer du sikkert ikke til å gjøre det, gi det så videre eller fullfør det!

Gå gjennom hele leiligheten og gjør en grundig og real VÅRRENGJØRING! Husk å bruk miljøvennlige og giftfrie såper, kanskje lag din egen? Få ut alt du ikke bruker eller trenger, og organiser!

Ebok og Lydbok og Podcast er fantastisk nå! Du trenger ikke bruke penger og ressurser på å kjøpe nye produkter, bare laste ned. Det tar mindre plass, er enklere og du har alt på ett sted. Hvis du ikke kan dra ut, så er dette perfekt, da både bokhandel og bibliotek er stengt. Jeg anbefaler podcastene: En skikkelig digg fremtid, Radical broccoli, Klimapod, positively green, Klimapodden, Urban Insight, Powerladies, Pengesnakk og Femihelse!

Snakk med familie og venner på video over Facetime, Messenger eller Skype! Benytt anledningen til å ta vare på de rundt deg, og tilbring kvalitetstid med de du er glad i! ❤

Dokumentarer om miljøet:

Dokumentarer om klesindustrien:

Dokumentarer om veganisme og dyrevelferd:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s