Det er ikke alltid like enkelt å tenkte på miljøet i en travel hverdag full av jobbtelefoner, oppvaskhauger, bilkø og barnevogn. Selv merker jeg at noen dager går fortere unna, og man kan fort havne i gamle spor med vaner og uvaner.
Derfor vil jeg gi deg noen enkle hverdagstips som kan hjelpe både degselv og kloden vår!
- Spis mer grønnsaker. I hele veganerdebatten blir noen folk fort stressa. «Hva skal jeg spise? Hva er egentlig bærekraftig mat? Hvilke oppskrifter kan jeg bruke? Er det dyrt? Er det vanskelig?». Det er både enkelt, billig og superdigg! Mitt råd er å spise alt du allerede digger, bare ikke putt kjøtt oppi. Lag en pizza margerita, en chili sin carne, eller pasta med saus og bønner? Det finnes utallige flinke matblogger som fokuserer på veggismat, her er tre av dem: Greenbonanza, Hanne Lenes Vegetar, Vegetarbloggen og Veganmisjonen.
- Gå, sykle eller ta kollektiv. De fleste steder i landet er kollektivtrafikken helt grei, og man trenger virkelig ikke kjøre så mye bil som vi gjør. Her kan du både spare tid, penger og miljøet i samme slengen. En lærer jeg hadde på universitetet pendlet én time med tog hver morgen og har gjort det i snart 30 år. Han fortalte oss at han var helt avhengig av å få den timen for seg selv på starten av dagen til å sjekke mail, lese avisen og sitte litt på facebook. I tillegg er sykling et godt nyttårsforsett hvis man vil komme i bedre form!
- Kildesorter. Dette kan alle gjøre, og om du ikke gjør det allerede, så er det jammen på tide. Pant alt som kan pantes, og kast ting på riktig sted. Er du noen gang usikker, sjekk ut sortere.no.
- Kjøp mindre, eller ha shoppestopp. Apropo penger, her kan du jammen spare noen kronasjer! Prøv en måned om gangen, og så kanskje et halvt år, og plutselig står du der et år senere uten masse ræl du ikke bruker! Sett deg ned og skriv en god liste over retningslinjer som passer for deg (og evt din familie). Dette kan være feks at du kan kjøpe brukt, eller at for hver ting du kjøper, så må én ting ut.
- Gjenbruk alt! Og jeg mener ALT! Et tomt syletetøyglass? perfekt til oppbevaring. Et slitt håndkle? Nye baderomskluter. Tom vinflaske? Kul lysestake. Kaffegrut? Skrubb! Ødelagt ullgenser? klipp ut ull-såler til skoene! Tom hermetikkboks? Blomsterkrukke!
- Plukk opp søppel. Dette burde ikke forklares. Et godt tips er å gjøre det gøy, ved å ta med en venn på gåtur med hver sin pose, eller lage konkurranse med barna om hvem som kan plukke mest. Følg også #5forhvalen som gjor det kult å publisere bilde av søppel på instagram!
- Fiks det som går i stykker. Denne henger litt sammen med gjenbruk-punktet. Fremfor å kaste noe som er ødelagt eller har fått hull i seg, så prøv å reparer det. Hull i genseren, men ingen symaskin? Ring ei veninne som har symaskin og dra på besøk. Bruk Nabohjelp appen og spør om hjelp. I Oslo kan man også låne symaskin gratis på Deichmanske bibilotek.
…..Flere punkt under bildet…..

8. Lån bort og lån av andre. Igjen, her gjelder det å ikke kaste ting eller kjøpe ting. Det er alltid bedre å låne av noen. De fleste av oss har alt vi trenger, og hvis det er noe spesielt så brukes det sikkert bare en gang i skuddåret. Jeg foreksempel, skulle sparkle et hull i en vegg, men hadde ikke sparkel, og trengte ikke mer enn bittelitt. Jeg la derfor ut et spørsmål på Nabohjelp appen og spurte om noen i nærheten hadde litt sparkel jeg kunne låne, og etter 10 min hadde tre personer kontaktet meg.
9. Kjøp brukt! Ikke bruk penger på å kjøpe nye ting hele tiden. Apper som Tise og Finn har gjort det enklere å kjøpe brukt enn noen gang før.
10. Dusj kortere, sjeldnere eller kanskje dusj sammen? Vi kan alle bli flinkere på å spare mer vann, energi og varme. Det er heller ikke bra for håret å dusje flere ganger daglig, og at to ganger i uken er best. Her kan du også spare penger på strømregningen. Mitt beste tips; finn noen du er spesielt glad i, finn en deilig naturlig såpe og ikke la vannet renne lengre enn nødvendig.
11. Ha hjemmeferie. Eller Staycation som det også heter. Vi nordmenn har en dårlig uvane hvor mange tenker «hvis vi ikke har vært i utlandet så har vi ikke vært på ferie». Dette stemmer absolutt ikke, og vi trenger ikke dra til syden hvert eneste år. Utforsk byen din litt, ta det med ro, fullfør de prosjektene du aldri har tid til ellers, besøk noen i familien, gå til det fjellet du alltid har hatt lyst å besøke. Sett opp telt i hagen og sov under åpen himmel. Man trenger ikke palmer og jetlag for å ha en eventyrlig sommerferie.
12. Selg eller doner det du ikke bruker. Er du også lei av å rydde og rydde og rydde og rydde, men det blir liksom aldri helt ryddig? Har du også tenkt «hvor i alle dager kommer alle disse tingene fra?». Jeg også. Vi har nemlig helt sjukt mye ting, og vi bruker ikke halvparten av de engang. Nestegang du står med en porselenskaktus i hånda, en ubrukt ullstilongs, eller en flakseåpner du har 4 av, hva med å selge det? Eller donere det? Gi det bort til noen andre og få det ryddigere hjemme.
13. Spis opp maten, bruk opp rester. Bli flinkere på å posjonere maten, kjøp kun det du trenger og kommer til å spise opp. Ha en «ren tallerken» regel hjemme hvor alle skal spise opp det de forsyner seg med, og alt som er til overs blir morgendagens kontorlunsj. Bli flinkere på å ta vare på restene fra matlagingen, og oppbevar råvarene riktig så de ikke blir dårlige. Sjekk ut innleggene mine om matoppbevaring og restemat her og her.
14. Les på etiketten. Ikke kjøp gift. Bare fordi dere har brukt denogden såpa så lenge du kan huske, så behøver dere ikke å fortsette med det.