Minimalisme og #minsgame

I februar har jeg planer om å gjennomføre en utfordring laget av The Minimalists, gutta bak netflix-dokumentaren «Minimalism». Utfordringen er laget for å inspirere til å leve med færre ting, og ta bedre vare på tingene man har. Reglene er enkle:

Du skal kvitte deg med 1 ting den første dagen. To ting den andre dagen, tre ting den tredje dagen og 30 ting i slutten av måneden. Da har du faktisk kvittet deg med hele 465 ting på 30 dager! Er ikke det fantastisk?

Før du tenker «åh guri det hørtes helt sykt mye ut!», så la meg fortelle deg dette: I et gjennomsnittlig amerikansk hjem er det opp til 300 000 ting (!!!), alt fra binders til strykejern (LA Times). Og ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, har vi i gjennomsnitt hele 359 plagg hver, hvor kun 30% blir brukt ofte, og hele 8% blir aldri brukt. Så hva skal du med det?

Det er viktig å presisere at jeg ikke skal kaste 465 ting, tvert imot. Jeg skal gi bort, donere, selge, bytte og kildesortere alt. Og jeg skal kvitte meg med ekte ting, ikke 13 gamle kvitteringer og single sokker. Det er allerede søppel. Jeg skal kvitte meg med ting som er hele, rene og brukenes.

Nå i tiden før har jeg brukt tid på å planlegge, gjøre research og forberede meg til utfordringen. Jeg har bestemt meg for spesifike områder som må gås gjennom, hvor jeg kan donere bort ting, hvor jeg kan selge ting, og hva jeg kan gi videre til noen jeg kjenner. For eksempel klær skal jeg blant annet donere bort til Fretex og Dråpen i havet. Noen ting skal jeg selge på Tise eller Finn.no. Jeg har også tenkt å dra på en byttekveld hvor jeg kan gi bort fine klær til noen andre. Flere av tingene jeg skal donere skal også bli med til minigjenbruksstasjonen på Majorstua.

Utfordringen skal hjelpe meg med å bli enda mer bevisst over eget overforbruk, sette større pris på tingene jeg allerede har, knytte bånd med og ta bedre vare på kvalitetsprodukter. Utfordringen er også sparsom, og kan gjøres parallelt med Pengesnakk sin #100ting utfordring, hvor man skal selge 100 ting på et år for å spare og tjene mer penger. Hvis du vet at du snart skal flytte, er dette en fin utfordring for å minske flyttelasset også.

Her er en liste over inspirerende dokumentarer og serier du kan se for å bli mer inspirert til å leve mer minimalistisk:
– Minimalism på netflix
– The true cost på Amazon og netflix
– Marie Kondo på netflix
– Stacey Dooley: Fashion industry på youtube
– Ethical Fashion Industry på youtube
– Live redder verden litt på nrk
– Planet Plast på nrk
– Grenseløs på nrk

2 kommentarer om “Minimalisme og #minsgame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s