Matsvinn arrangement

Denne uka deltok jeg på lanseringen av den nye kunnskapsbasen til TooGoodToGo. Målet med denne siden er å samle informasjon om matsvinn på ett sted. Her vil TooGoodToGo inspirere og hjelpe alle til å bidra i kampen mot matsvinn.

Å skape positive samfunnsendringer er kun mulig hvis alle jobber sammen for å bekjempe matsvinn.

TooGoodToGo
Ann Kristin fra TooGoodToGo

Matsvinn er, som du sikkert allerede vet, et enormt problem. Og totalt unødvendig. Mer enn 1/3 av all mat som blir produsert, kastes. Dette er et miljøproblem, da det står for hele 8 % av all C02 utslipp i hele verden. Det er også et etisk problem når 870 millioner mennesker sulter. I tillegg er et et økonomisk problem. For vi kaster faktisk mat tilsvarende 20 milliarder kroner hvert år, kun her i norge.

På arrangementet deltok flere foredragsholdere med inspirerende historier. Bonden Heinrich Jung åpnet med å fortelle om sitt økologiske landbruk, og hvilke utfordringer han står ovenfor når matsvinn og overproduksjon kræsjer med uforutsigbart klima og store økonomiske risikoer.

Butikk-kjeden Meny Matglede deltok også på arrangementet og la frem konkrete tiltak de gjør i sine butikker for å redusere matsvinn i dagligkjeden. Matvett tegnet et nydelig bilde om hvordan verden vår vil bli seende ut hvis vi når bærekraftsmålene og halverer matsvinnet vårt innen 2030. Landbruks og matministeren Olaug Bollestad snakket om å innføre bedre samarbeid mellom næringsliv og myndigheter. TooGoodToGo fortalte om sine undervisningsprogrammer hvor de lærer barn på barneskolen å ikke kaste mat, og hvordan de kan bruke opp rester. Dette er jeg superpositiv til! Få det inn i skolen, sier jeg! Framtiden i våre hender snakket også om ditt prosjekt #Matvinn, hvor familier blir oppfordret til å redusere matsvinnet sitt hjemme. Gjennomsnittlig reduserte familiene matsvinnet sitt med 72% på kun én måned.

Etterfulgt av en herlig paneldebatt hvor alle egentlig var ganske enige: Mer samarbeid og kommunikkasjon mellom aktørene, mindre overproduksjon og mer tydelig informasjon til alle hjemme.

Meg og Magnus fra TooGoodToGo

KompassMat bidro med en kjempedigg meny bestående av hele 90% overskuddsmat! Det var utrolig godt, og inspirerende å se hva de klarte å trylle frem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s