Miljøvennlig sminke

Når det kommer ned til hva vi putter på huden vår, så har vi alle våre egne preferanser. Da jeg var yngre hadde overfylte baderomsskuffer med billig sminke i alle regnbuens farger, og pyntet meg med både løsvipper, løsnegler, løshår og glitter. Ikke bare hadde jeg et usunt selvbilde, men det var også usunt for kroppen min. På samme måte som vi ikke bør spise gift, bør vi heller ikke smøre oss inn i gift.

Huden vår er det største organet på kroppen, og vi absorberer hele 80% av alt vi putter på den. Husk det neste gang du smører deg inn med noe uten å sjekke innholdet.

Hemp solbriller fra @hempeyewear , svart annsiktssåpe med kull og bambus hårbørste fra @thebodyshop , tre små «samples bokser» jeg har fått vareprøver i fra Bodyshop som jeg har fylt med solkrem/sjampo/maske, sminkebørste fra @ecotools , mascara og pudder fra @zaoorganicmakeup , aluminium og kjemikaliefri deo, reiseperfyme fra the Bodyshop, Kakaosmør og tannkrem tabletter fra @lush_karljohan , sminkefjerne pads fra @beeorganic.no og til slutt bambustannkosten min fra @thehumble.co 💚

Når det kommer til hva som er bærekraftig, finnes det mange veier å gå. Noen vil ha kun økologiske og fairtrade ingredienser, noen vil at det ikke er testet på dyr, noen vil kjøpe lokalprodusert og noen vil unngå plast-emballasjen. Jeg prøver alt, og her er mine erfaringer.

LAGE SELV: Den aller mest miljøvennlige metoden er å lage sminke selv. Det er kjempeenkelt å lage sin egen sminke med enkle og naturlige ingredienser du ofte har hjemme. Beeco selger utstyr og råvarer som du kan bruke til å lage egen sminke. På deres blogg kan du få gratis oppskrifter som er enkle å følge. Se HER for oppskrift på bodybutter.

Noen bruker også kakaopulver som blush, maisenamel som tørrsjampo og roseblader eller rødbeter som leppestift. Dette er også kjempeenkle grep du kan gjøre for å lage din egen naturlige sminke og hudpleieprodukter.

DYRETESTING: Man burde alltid unngå å kjøpe sminke og hudpleieprodukter som er dyretestet. I 2019 er det helt forkastelig at vi fremdeles skal bruke slike utdaterte og hatefulle metoder. HER finner du en liste over alle varemerkene som tester på dyr, og HER finner du en oversikt over de som ikke gjør det. Jeg sjekker alltid disse listene før jeg skal kjøpe noe nytt. Både @thebodyshop og @lush er aktive motstandere av dyretesting, og har ofte underskriftskampanjer i butikkene. Les mer om dyretesting HER.

ØKOLOGISK: Økologisk sminke med naturlige ingredienser kommer det mer og mer av. Nettbutikken greenspirit selger også kun økologisk makeup. De har en butikk i Oslo hvis du vil dra innom og teste produkter. På helsekostbutikker som Life og Sunkost finner du sminke med økologiske ingredienser, som HER og HER .

VEGANSK: HER er en fin liste over veganske sminkemerker. Dette betyr at det ikke inneholder noen animalske biprodukter som feks dyrefett, biller eller honning. En hel del av kommersiell sminke inneholder ofte dette for å vare lengre eller få sterkere farge. Ved å kjøpe vegansk sminke bidrar du til en snillere verden, og hjelper dyra ut av kosmetikkbransjen.

Produktene på bildet, fra venstre: Olive Tree gourmetsåpe, Godiva sjampobar, Soak And Float sjampobar, Wiccy Magic Muscles massagebar, Aromaco deodorant i fast form, T’eo Deo deodorant i fast pulverform, Marilyn Hot Oil hårkur på pinne, Yuge Hot Oil hårkur på pinne, Black Label Inhale oljeperfyme, Ro’s Argan gourmetsåpe

EMBALLASJEFRI: For å få noe HELT emballasjefri, kan du som nevnt over lage selv. Men det finnes også sminke i bærekraftig emballasje. @Zao for eksempel, selger sminke i bambusemballasje som er helt nedbrytbar, med refill-løsning. @Lush lager helt emballasjefri sminke. Foreløpig kan den kun kjøpes over nett eller i storbritania, men kanskje den kommer til norge etter hvert? Emballasjefri deodorant og solkrem kan du få kjøpt HER HER og HER

I min egen sminkepung finnes det mye gøy. Som jeg innledet med tidligere, har jeg ikke alltid vært så bevisst over hva jeg kjøpte. Her er min (nesten) plastfrie sminkerutine til en travel hverdag! Jeg tar alltid på annsiksolje (øverst til venstre) før jeg legger meg, og en gang til etter jeg har vasket ansiktet om morgenen. Denne annsiktsoljen (og foundationen under) er nakne, altså emballasjefrie og zerowaste! Foundationen i fast form har jeg kjøpt på Lush i Manchester, og kan kjøpes over nettet men ikke i de norske butikkene enda. Solpudder fra @zaoorganicmakeup funker både som rouge og øyenskygge for meg, og når jeg har dårlig tid påfører jeg det bare med fingeren. Til øynene bruker jeg en svart våt liner fra @lushnorge , øyenbrynspenn fra @und_gretel_norway , og mascara med bleiende aloe vera fra @zaoorganicmakeup . Topper det hele med litt parfyme, før jeg løper ut døra. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s