Miljøvennlig 17 mai-feiring

17 mai er en av de dagene i året vi forsøpler mest, men slik trenger det absolutt ikke være. Her er en liste over ting du kan gjøre for å ha en litt mer miljøvennlig 17.mai feiring:  

Bilde fra Pinterest

First thing first: Dropp heliumballongen. Heliumballonger selges det alt for mye av på 17.mai, og de havner ofte på avveie. Da jeg var barn trodde jeg at de fløy til verdensrommet og forsvant, men de havner dessverre i naturen vår. Selve heliumet er en svært begrenset ressurs som er livsviktig på sykehus verden over, så ikke bruk den opp. Elsker du ballonger, så finnes det alternativer av naturgummi som du enkelt kan blåse opp selv. Plastkonfetti kan du enkelt erstatte med blader eller blomster som du finner ute.

Du kan gå utallige veier for en litt mer miljøvennlig champange frokost eller 17.mai middag. Mitt første tips er å sjekke ut appen @toogoodtogo for å redde overskuddsmat, tilogmed på grunnlovsdagen. Her kan du hente ferdig mat eller bakevarer for en billig penge, og redde det fra søppelkassen.

Too good to go

Et annet tips er å prøve ut en kjøttfri variant av det du pleier å servere. Å spise mindre kjøtt er en av de enkelste måtene å være miljøvennlige på. Her har du frihet til å være kreativ og prøve noe nytt og spennende. Noen sier at man må spise wienerpølser og softis på 17mai, men hvorfor ikke lage en deilig pastasalat og servere en sorbet-is? Sjekk ut greenbonanza, vegetarbloggen og osloraw for deilig inspirasjon til feståltid. Her er også en liste over masse vegansk is.

Pynt og borddekorasjoner kan du enkelt hente i hagen, eller i hagen til naboen, eller i skogen. Bruk ekte blomster, blader, kranser og gjerne naturlig konfetti som jeg nevnte tidligere. Hvis du vil henge opp noe så anbefaler jeg å sy din egen vimpelrekke i tøy som du kan bruke igjen og igjen år etter år, eller lage en av papir. Pompomer av garn eller papir er også enkelt å lage selv.

Pinterest

Dropp plastbestikket. Ikke bare er det vondt å spise med og ser billig ut, men det er også utrolig skadelig for miljøet, og de fleste plastbestikkene kan ikke resirkuleres! (iknow, whaat!?) Så om du kan, bruk bestikket du har hjemme. Og har du ikke nokk? Sjekk ut @nabohjelp appen, hvor du enkelt kan låne av naboen din! Dette gjelder også for ekstra stoler og bord og vinglass. Trenger du allikevel engangsbestikk, så kjøp noen som kan spises da vel! Disse er laget av hvete. Tøyservietter er en kjempeinvestering. De går enkelt i vaskemaskinen, og varer i mange år. Heia gjenbruk!

Dropp plastsugerørene. Trenger du de virkelig? Spør degselv om det er nødvendig, og hvis det er, så kjøp noen i papp. Nå finnes det også mange gjenbrukbare sugerør i stål, glass og bambus. Det kan du kjøpe her , her og her.

Det selges over 1 million engangsgriller i Norge hvert år. I tillegg til å være miljøbelastende i produksjon utgjør det et stort avfallsproblem. Det beste er dermed å droppe engangsgrillen og heller tilberede maten på andre måter. Ønsker du å grille hjemme er kullgrill et greit alternativ ifølge Svanemerket, så lenge du husker å sjekke at kullet har FSC-merket. Ønsker du bærbar grill kan man for eksempel gå for Green Box engangsgrill fra Landmann, eller BARBECO minigrill i stål og tennbriketter laget av kokosnøttskall som du får kjøpt hos blant annet LessTrash. – Framtiden i våre hender

Ikke kjøp ny 17.mai kjole hvert eneste år, for jeg vet du har masse fint å ha på deg allerede. Vil du ha noe nytt? Spør en venn om du kan få låne en fin kjole eller dress. Jeg kan fortelle av erfaring at det er en overraskende og utrolig hyggelig ting å gjøre, og vennen din vil ta det som et kjempekomplement. Du kan også sjekke ut appen @fjong hvor du kan leie et festanntrekk for en dag!

Har du fremdeles lyst å kjøpe noe nytt, sjekk ut @finn.no og @tise hvor du kan kjøpe nytt brukt. Piff opp en gammel kjole med nytt bling eller en ny håndveske, kanskje? Her finner du også bunader, bunadsko, søljer og annet til bunaden din. For inspo, sjekk ut @finnsta på instagram.

Vil du igjen kjøpe noe helt nytt fra en butikk, så sjekk ut dayslikethis som har svanemerkede klær. De har også fretexboks i butikkene, så ta med to plass når du kjøper et nytt? Sjekk også ut nettsiden Etisk mote. eller Rippleway. Hvis du vil kjøpe smykker, sjekk ut det bærekraftige merket JustFashion. Du kan også kjøpe bærekraftige solbriller av havplast, og solbriller laget av hemp .

Zao Sminke

Bærekraftig, naturlig sminke er så utrolig viktig å ta stilling til. Ikke bare burde du bruke sminke som ikke er testet på dyr (sykt at det fortsatt er en ting i 2019), men du burde også bruke noe som er bra for huden din. Husk at huden er vårt største organ og vi absorberer 80% av det vi putter på kroppen vår. For økologisk sminke, sjekk ut greenspirit eller Lush.

Husk solkrem! I år er det meldt nydelig vær, så husk å bruk nokk solkrem (spesielt på tattoveringene deres, folkens!) og hvis du er intressert i en vegansk, naturlig og zerowaste versjon så kan du sjekke ut Shade som du kan få kjøpt her her og her. Eller så selger også lush en ny en.

Rydd etter degselv og kildesorter avfallet ditt. Plukk opp søppel hvis du ser noe i naturen, og kast det der det hører hjemme. Lurer du på hvor du skal kaste noe? Sjekk ut sortere.no. Hvis du vil så kan du ta bilde av at du plukker og tagge med @5forhvalen #5forhvalen eller #plastnorge for å oppfordre andre til å også rydde etter seg. Å ta vare på naturen er trendy!

Tips er hentet fra:

Fremtiden i våre hender

Toogoodtogo

Grønnetrinn

Følgerene mine på insta!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s