Minimalisme

Å leve i en minimalistisk livsstil, handler om å redusere unødig stress i hverdagen. En roteskuff uten kontroll, kan bli en rot til alt ondt.

Først og fremst er det viktig å bestemme seg for hvorfor man ønsker å leve minimalistisk. Hva er målene mine? Hvorfor gjør jeg dette? Hva er viktig for meg? Dersom en konstant går rundt og presser enselv til å rydde, kommer det bare enda mere stress.

Minimalisme handler ikke om å kvitte seg med alt, eller la kjære eiendeler gå. Noen ganger må man, men det er ikke poenget. Hele bunnsteinen i den minimalistiske livsstilen er å kvitte seg med alt man ikke egentlig trenger, og alt som skaper unødig stress.

Mange synes det er vanskelig å velge en annen livsstil når man omringes av mennesker rundt seg som ikke gjør det samme. Dette kan være en samboer, roomies, foreldre, barn eller venner. Om du vil være en minimalist (eller veganer eller zero waste eller annet) så gjør det til ditt eget. La det handle om deg og de områdene du har kontroll over. La heller andre få se fordelene du opplever med å leve den livsstilen du har valgt, men aldri vær passiv aggressiv. Å presse en minimalistisk livsstil på noen andre som ikke er klar for det, kan skape problemer og stress mellom dere. Dette får en helt motsatt effekt enn hva som var utgangspunktet. Man vil jo helst at de rundt oss skal ha det greit, men la dem finne utav det selv. Ikke gi noen dårlig samvittighet eller skyldfølelse for å leve en annen livsstil, det er tross alt deres valg.

 

Hva er Minimalisme?

Å leve minimalistisk handler heller ikke om å kaste alt man eier. Det handler ikke om å eie minst mulig. Det handler om å være bevisst på det man har og kjøper.

Denne tingen, har den et bruksområde? Har den en mening? Betyr den noe for meg? Gjør den meg lykkelig? Gjør den livet mitt enklere? Hvorfor ha 20 hettegensere man ikke bruker, eller liker i det hele tatt, når man kan ha 3 veldig fine som man bruker hele tiden? 

Det handler om å åpne øynene for samfunnet man lever i. Vi er styrt av en kjøp&kast-kultur som forteller oss at des mer ting og tang vi har, des lykkeligere blir vi. Men er det slik? Hvorfor blir lottovinnere blakke? Hvorfor er millionærer ulykkelige? Er lykken egentlig målt i hvor mange dingser vi har, eller kunne man målt lykke på en annen måte?

Med en gang man blir mer bevisst på det man har, og kun skaffer oss ting man trenger og virkelig elsker, så setter man større pris på de tingene. Man tar bedre vare på dem, og bruker dem oftere.

Alle pengene jeg sparer ved å ikke eie 6 ubrukte mascaraer og ikke ha 48 tkjorter jeg ikke liker. De pengene bruker jeg på å spise god mat, besøke familien min og dra på konserter. Hvorfor ikke gjøre det samme?

Noen sa en gang at en roteskuff er roten til stress. Å ikke vite hva man har og ikke ha kontroll, kan gjøre oss stressa, urolige og ulykkelige. Å rydde, ta kontroll, bestemme selv og få orden, kan være utrolig bra for deg psykisk. Færre ting å bekymre seg over, mindre tid på shopping og mer tid til andre.

Her er en liste over ting du kan kvitte deg med i dag.

En kommentar om “Minimalisme

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s