-
- Agurk: Pakket i bivokspapir eller bioplast holder agurker en ukes tid i kjøleskapet, men de tåler ikke kuldegrader.
- Appelsiner, sitroner og lime: De fleste sitrusfruktene har få dagers holdbarhet ved stuetemperatur, så du bør ha dem i bivokspapir/bioplastpose/glass i kjøleskapet. Men sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.
- Asparges: Holder seg et par uker i bivokspapir eller bioplastpose i kjøleskapet. Er de blitt slappe, kan du skjære av endene og la dem stå et par timer i kaldt vann.
- Auberginer: Holder seg fint i 4–6 dager ved cirka 8 grader. Bør ikke oppbevares sammen med frukt og grønt som produserer etylen, for eksempel epler, pærer og tomater.
- Avokado: Holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet. Blir brunflekket i kjøleskap, og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.
- Bananer: Lagres i romtemperatur, ikke i kjøleskap. En moden banan har begynnende brune flekker. Helt total svart banan skal ikke kastes, den er kjempesøt og fin inni så lenge ingen har gått og klemt på den. Perfekt til å fryse ned til smoothie eller i bananpannekaker.
- Blomkål: Holder i inntil en måned i bivokspapir eller bioplastpose i kjøleskapet.
- Brokkoli: Pakkes om og legges i kjøleskap, der den kan holde i inntil et par uker. Blir fort dårlig hvis den ligger sammen med varer som utskiller mye etylen (blant annet epler og tomater).
- Brød: Holder seg best i papirpose eller ett kjøkkenhåndkle på benken eller i brødboks. Kan fryses og vare i flere uker og måneder.
- Sjampinjong: Holder lengst (omtrent en uke) i kjøleskapet, i papirposen du kjøpte dem i. Holder seg også bra i bivokspapir i kjøleskapet etter at du har renset dem. Litt brunfarge betyr ingenting; det er en sårhelingsprosess som forårsakes av enzymer i soppen.
- Epler: Holder seg best ved lav temperatur. Utskiller stoffet etylen, som fremmer modning og forråtnelse. Epler (og pærer) kan derfor påvirke nedbrytningen av andre frukter og grønnsaker.
- Vårløk: Vårløken holder i omtrent 10 dager i kjøleskap. Sett dem i ett glass vann på benken og bytt vann hver 2-3 dager. Du har vårløk som vokser ut igjen for alltid.
- Brekkbønner: Friske bønner holder lengst (5–6 dager) i bivokspapir eller bioplastpose i kjøleskap. Er de slappe kan du legge dem i isvann en stund så er de friske igjen.
- Gulrøtter: Med stilk blir de slappe på få dager. Fjern stilken og legg gulrøttene i papirpose i kjøleskapet. Da kan de fint holde seg i 2–3 uker. Er de slappe kan du legge de i isbad i noen minutter så er de harde igjen.
- Salathode: Skyll salaten og la den suge litt fuktighet. La vannet renne av, og legg den i en pose eller boks i kjøleskap. Du kan også knipe av bladene, skylle dem grundig og oppbevare dem i en boks i kjøleskapet. Samme som gulrøtter, er den litt slapp så legg den i isbad noen minutter så er den fin igjen.
- Hvitløk: Holder seg inntil et halvt år i kjøleskap, og 3–4 uker i stuetemperatur. Ingen problem om den begynner å spire, de er kjempegode å ha i maten.
- Ingefær: Ingefær kan holde seg frisk et par uker i en boks i kjøleskapet, men kan også fryses ned.
- Jordbær: Ikke legg jordbærene i kjøleskap hvis du skal spise dem samme dag. Men de kan gjerne kjøles hvis de skal brukes dagen etter
- Poteter: Bør oppbevares mørkt og kjølig ved 8–10 grader, men kan bli søte i kjøleskap. Får de for mye lys, dannes et giftstoff som gjør potetene grønne. Den beste oppbevaringen er derfor i et svalt skap eller overdekket i en tørr og kjølig kjeller.
- Kiwi: Skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i stuetemperatur.
- Kål: Oppbevares i kjøleskap. Slapp kål kan friskes opp med noen minutter i isbad.
- Løk: Bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opp til 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.
- Melon: Oppbevares hel i stuetemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.
- Paprika: Liker seg best i kjøleskap, i 7–10 grader. Da holder rød og gul paprika en ukes tid, og de grønne inntil dobbelt så lenge.
- Persille: Holder 4–5 dager i kjøleskapet. Kan også hakkes og fryses ned.
- Purre: Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker. Grønnsaker med jord bør ligge i kjøleskapets grønnsakskuff. Sett dem i ett glass vann på benken og bytt vann hver 2-3 dager. Du har purre som vokser ut igjen for alltid.
- Pærer: I kjøleskap ved cirka 10 grader, men adskilt fra annen frukt og grønt fordi pærene skiller ut etylen som framskynder modning og forråtnelse.
- Rotfrukter: Legges i kjøleskapet.
- Rucola: Blir dårlig allerede etter én dag i romtemperatur, men kan holde seg en ukes tid i bivokspapir eller en boks i kjøleskapet. Slapp ruccola friskes opp med noen minutter i isbad.
- Salater: Pakkes om og legges i kjøleskap. Slapp salat friskes opp med noen minutter i isbad.
- Spinat: Frisk spinat skal oppbevares i bivokspapir eller bioplastpose i kjøleskapet. Da holder den en ukes tid. Slappe blader blir sprø igjen hvis de legges i kaldt vann.
- Squash: Legges i kjøleskap, der de holder i omtrent en uke.
- Tomater: Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.
En kommentar om “Oppbevaring av grønnsaker”